Szynka ekologiczna

sliced ham

Szynka jest produktem zrobionym z mięsa wieprzowego. To pojęcie gastronomiczne oznaczające mięso z wieprzowej nogi wędzone lub nie, suszone lub bez soli. Jednak producenci żywności wychodząc na przeciw oczekiwaniom konsumenckim produkują także szynkę wołową i drobiową.

Technologia produkcji szynki ekologicznej powinna być tak dobrana, aby zachować w możliwie niezmienionym składzie zawartość witamin, węglowodanów, białek oraz składników mineralnych. W przetwórstwie ekologicznym niedopuszczalne jest stosowanie dodatków i substancji wspomagających takich jak: barwniki, emulgatory, stabilizatory, azotany i azotyny, fosforany, askorbiniany, konserwanty, przeciwutleniacze, substancje powlekające i inne.

Proces produkcji mięsnych wyrobów ekologicznych jest podobny do etapów procesu konwencjonalnego. Różnice wynikają z podstawowych zasad produkcji
ekologicznej w porównaniu do tradycyjnych. Najważniejsze zasady jakich muszą przestrzegać producenci ekologicznych wyrobów mięsnych to mięso musi pochodzić z certyfikowanych hodowli ekologicznych. Surowiec oraz wszystkie używane składniki wyrobu mięsnego muszą być produktami ekologicznymi. Jak również drewno wykorzystywane w procesie wędzenia musi być certyfikowane jako ekologiczne.

Najbardziej poszukiwane są zwierzęta o wysokiej wydajności dobrego jakościowo mięsa, nadającego się do przetwórstwa i przechowywania. Zwierzęta rzeźne dostarczane są do uboju odpowiednimi środkami transportu, które powinny być tak skonstruowane aby spełniać określone wymogi. Przede wszystkim zapewniać odpowiednie warunki transportu w zależności od pogody, czasu trwania transportu, powinny być czyste i odkażone. Szynka ekologiczna może być wyprodukowana tylko z produktów pochodzenia ekologicznego.
Gotową szynkę ekologiczną można podawać na ciepło z dodatkiem sosów lub kroić na zimno, tak jak klasyczną wędlinę, do przygotowaniu kanapek, pizzy, zapiekanek, sałatek i innych dań, typu choćby jajecznica. Ze względu na jej wyższą jakość zalecana jest dla dzieci oraz kobiet w ciąży.

Dodaj komentarz