Sos beszamelowy – kalorie, przygotowanie

Cooked pork chop on round white ceramic plate

Sos beszamelowy zwany jest potocznie beszamelem, pochodzi z Toskanii, gdzie był znany jako Salssa Colla i został przywieziony do Francji przez francuskich kucharzy. W jego skład wchodzi mąka, mleko, masło, biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa oraz opcjonalnie sok z cytryny.


Jest to sos uniwersalny, bardzo znany i stosowany do wielu potraw, np. do lasagne czy do zapiekanki. Wykorzystuje się go także jako bazę do innych sosów.
W porcji 100 g sosu znajduje się 100-130 kcal i 7-10 g tłuszczu. Poza tym jest dość bogaty w cholesterol oraz sód, niekorzystnie wpływający na układ krążenia. Na tle składników mineralnych wyróżnia się jedynie korzystny dla zdrowia wapń.

Białko – 3,8 g
Tłuszcz – 7,0 g
Cholesterol – 8,0 g
Węglowodany – 7,0 g
Błonnik – 0,1 g

Sos beszamelowy jest wykorzystywany do wielu potraw, a także jako baza do przygotowania innych sosów. Można go spożywać jako klasyczny sos do dań delikatnych, opartych na rybie, drobiu, warzywach, ryżu czy makaronie.

Do najpopularniejszych wersji podania należy niewątpliwie Lasagne – płaty makaronu przeplatają się z warstwami sosu pomidorowego, sosu beszamelowego oraz mielonego mięsa lub szpinaku. Tą samą kombinację stosuje się do zapiekania makaronowych rurek typu cannelloni. Jako spoiwo łączące różne składniki zapiekanych dań, beszamel wykorzystywany jest również w greckiej musace, sufletach z owocami morza, pieczonych kawałkach kurczaka czy ryby z ziemniakami. Bywa też wykorzystywany do zagęszczania warzywnych zup.Charakterystyczny smak obejmuje słodycz smażonego masła oraz kremowość mleka z lekko słonym posmakiem.
Wartość kaloryczna gotowego sosu z torebki jest dużo wyższa od sosu zrobionego samemu. W 100 g sosu z torebki jest 1564 kJ / 371 kcal.

Przygotowanie sosu razem z gotowaniem – 15 min

Sos beszamelowy kalorie w 100 g to około 135 kcal (w wersji podstawowej), 1 łyżka to około 20 kcal
Składniki potrzebne to przygotowania 3 – 4 porcji:
– mąka pszenna 4 łyżki
– masło 4 łyżki
– mleko ok.500 ml
– biały pieprz szczypta
– gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
– sól do smaku

Opis przygotowania:

W rondelku rozpuścić masło,
Stopniowo dodawać mąkę stale mieszając oba składniki i nie dopuszczając do przypalenia zasmażki.
Następnie powoli, porcjami, dodajemy zimne mleko ciągle mieszając.
Na koniec doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i solą.
Po około 10 minutach, kiedy sos zgęstnieje, można zdjąć go z ognia. Jeśli konsystencja jest za gęsta można rozrzedzić go dodając mleko.

Dodaj komentarz