Organizm człowieka poza pewnymi wyjątkami nie jest w stanie wytwarzać sam witamin. Dlatego tak istotne jest dostarczanie witamin w pożywieniu lub poprzez suplementację. Jakich witamin potrzebujemy, aby zapotrzebowanie na te składniki odżywcze było w pełni zaspokojone?
Dlaczego witaminy są ważne dla zdrowia?
Witamina B3. Odpowiada za ładną cerę. Obniża ciśnienie krwi, zapobiegając migrenom. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Witaminę B3 znajdziemy w tłustych rybach, wątróbce i otrębach pszennych.
Witamina B2, czyli ryboflawina reguluje funkcjonowanie błon śluzowych. Wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Umożliwia pozbywanie się nadmiaru adrenaliny. Witaminę B2 znajdziemy w jajach, mięsie i roślinach strączkowych.
Witamina A ma działanie wspomagające pracę tarczycy. Odpowiada za dobry wzrok i prawidłowe funkcjonowanie śluzówek. Znajdziemy ją w pełnym mleku i jego przetworach, wątróbce oraz warzywach o czerwonym i pomarańczowym kolorze.
Witamina B1 poprawia pamięć i usprawnia pracę mózgu. Niezbędna w pracy układu nerwowego. Znajdziemy ją w orzechach, suszonych owocach i jajach.
Witamina B6 niezbędna jest do wytwarzania przeciwciał, czerwonych krwinek i hormonów. Witamina B6 łagodzi bóle menstruacyjne. Produkty, w których znajdziesz witaminę B6 to banany, orzechy, ryby i drób.
Witamina B9 to inaczej kwas foliowy. Niezastąpiona w trakcie ciąży. Odpowiada za wytwarzanie i dojrzewanie czerwonych krwinek. Bierze udział w podziałach komórkowych. Obecna w brokułach, szparagach i zółtku jaj.
Witamina C odpowiada za odporność organizmu. Bierze udział w tworzeniu białek i produkcji kolagenu. Przyjmowanie zbyt dużych dawek syntetycznej witaminy C sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych. Naturalna witamina C występuje w lekko kwaskowatych owocach i kiszonkach.
Witamina E, czyli tokoferol redukuje liczbę wolnych rodników. Odpowiada za ładną cerę. Jest przeciwutleniaczem, który chroni włókna kolagenowe. Witaminę E znajdziemy w olejach roślinnych tłoczonych na zimno i maśle.
Witamina D3 i D2 występują w pokarmach roślinnych i tranie. Hamuje wydalanie wapnia, stając się czynnikiem odpowiedzialnym za budowę kości i zębów.
Witamina K uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu. Odpowiada za dobrą krzepliwość krwi i szybkie gojenie ran. Jest niedobór powoduje krzywicę.
Witamina B5, którą znajdziemy w serach dojrzewających i orzechach jest odpowiedzialna za ładny wygląd włosów. Uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał.
Witamina B12 odpowiedzialna jest za spalanie tłuszczów. Ułatwia odchudzanie. Znajduje się w podrobach, mleku i jego przetworach oraz jajach.
Wszystkie witaminy są niezbędne do prawidłowej pracy wszystkich narządów. Niedobór może być przyczyną różnych chorób. Jeśli nasza dieta jest zrównoważona, wówczas w naszym organizmie nie powinno dochodzić do niedoborów.